top of page
Writer's pictureRe-Vita

Melatoniin – noorenemise ja pikaealisuse kõige olulisem komponent.


"Kvaliteetse une nappus võtab ilu, nooruse ja tervise"

Fütomelatoniin – 100% identne melatoniiniga, mida öisel (pimedal) ajal toodab inimese ning teiste selgroogsete ja selgrootute ajus paiknev nääre nimetusega käbikeha.


Hiljem on tõestatud, et melatoniini kui antioksüdanti toodavad ka taimed!

Inimesel saavutab melatoniini taseme tootlikkus haripunkti vanuses 7-15 aastat, misjärel hakkab see järk-järgult alanema. Ligikaudu 30. eluaastaks langeb käbikeha poolt melatoniini tootmine katastroofiliselt, mida organism tõlgendab vananemise signaalina.

Melatoniini tarbimine kaitseb käbikeha n-ö läbi kulumise eest ja vähendab näärme koormust, mis omakorda aeglustab vananemise ja kogu organismi läbi kulumise protsessi.


Melatoniin on organismi jaoks äärmiselt oluline. Teaduslikult on tõestatud, et melatoniin tasakaalustab tervist ja elukvaliteeti mõjutavaid keha põhisüsteeme:

1. stimuleerib immuunsüsteemi (me ei haigestu);

2. reguleerib biorütme (päev-öö) ning samuti organismi füsioloogilisi ja psüühilisi rütme;

3. avaldab antidepressiivset efekti, kaitseb stressi vastu, normaliseerib und;

4. takistab vanadushaiguste teket: Alzheimeri tõbi, Parkinsoni tõbi, II tüüpi diabeet, hormoonsõltuvate vähkkasvajate (rinna-, eesnäärme kasvajad jm) kasv;

5. tugeva antioksüdandina kaitseb oksüdeerumise (glükatsiooni) eest rakke ja nende DNA-d ning samuti naiste suguelundite rakke (väga oluline raseduse lõpuni kandmiseks ja edukaks viljastumiseks, sh IVF-iks ja raku genoomi säilitamiseks);

6. reguleerib trombotsüütide normaalset taset ja toimib antiagregandina (takistab nende kleepumist), mis on oluline vere õigeks tsirkuleerimiseks ja organismi kudede toitmiseks.


Melatoniin kui kõikide elusorganismide tsükliliste protsesside regulaator.

Peaaegu kogu inimkonda huvitab küsimus, kas terviseprobleemidele on olemas lihtne ja kättesaadav lahendus. Eesotsas Modenas bioloogiliste ravimeetodite uurimisega tegeleva Itaalia ühingu peadirektori ja asutaja Francesca Ferriga pakub laboratoorium Effegilab inimese tervise ja naha füüsilise seisundi parandamise vahendina fütomelatoniini.

Tänapäeva inimese elu iseloomustab funktsioneerimine stressi tekitavas õhkkonnas, pingeseisundis, erineva informatsiooni lõputus tulvas ning halva ökoloogia tingimustes, millega ilmtingimata kaasneb meeletu energia-, emotsiooni- ja tervisekulu.

Varem või hiljem saabub hetk, mil aju ei jõua informatsioonitulva töödelda ja adekvaatset vastureaktsiooni anda. Inimene tunneb, et tal ei ole jooksvate küsimuste lahendamiseks piisavalt aega, tekib ärritus, jõulangus, meeleolu kõikumine, agressioon, halveneb psühhoemotsionaalne seisund, mistõttu nõrgenevad organismi kaitsemehhanismid ja halveneb tervis – kõik eelmainitu on seotud tsükliliste protsesside (päeva-, toitumis- ja unerežiim) häiretega, millega kaasneb keha tasakaalu häirumine.

Selle tulemusena on organism pidevas võitluses haiguste, psühhoemotsionaalsete blokkide ja stressi teket soodustavate väsimuse ja unepuudusega. Seetõttu on väga oluline, et inimene õpiks eluraskustesse tasakaalukalt suhtuma, mis on võimalik vaid siis, kui hinge ja keha vahel valitseb harmoonia.


Vaadeldes käbikeha organismi bioloogilise kellana võib selle toodetavat melatoniini võrrelda pendliga, mille võnkeamplituudi vähenemine häirib kogu kella tööd. Pimedal ajal on melatoniini sisaldus veres 5-10 korda suurem kui valgel ajal. Melatoniini tootmine algab pimeduse saabumisega ning saavutab maksimaalse sisalduse kell 2 öösel, misjärel hakkab selle kontsentratsioon järk-järgult vähenema ning püsib väga väikesena alates kella 7-8 hommikul kuni õhtuni. Mida hiljem läheb inimene magama, seda vähem toodetakse melatoniini. See kinnitab klassiku White'i enam kui 100 aastat tagasi öeldud sõnu: "Uni on kõige kasulikum kuni keskööni. 2 tundi head und enne kella 12 öösel on väärt 4 tundi und pärast keskööd".


Melatoniini tootmist pärsivad ere valgus (eriti päikesevalgus), arvuti elektromagnetväli, nikotiin, alkohol, kohv, põhjalaiustele omased valged ööd, lennud teistesse ajavöönditesse ning samuti mitmed ravimid. Valge aja vähenemise tõttu tõuseb hilissügisel ja talvel hormooni tase organismis. Kevadel ja suvel aga melatoniini kontsentratsioon vastupidi väheneb. Parim loomulik melatoniini allikas on uni, kuid see n-ö hüve pole kaugeltki igaühele saadav. Melatoniini vähesuse tulemuseks on rakkude lagunemine vabade radikaalide toimel.


Melatoniin on väga väikese molekulmassiga (232,3 g/mol), mis aitab sel takistamatult kõikidesse rakustruktuuridesse pääseda ja rakutuuma mõjutada!

__________________________________________________________________________________


90-ndate aastate keskpaiku tõestati teaduslikult, et melatoniini toodavad kõik elusorganismid ning isegi taimed. Veelgi enam selgus, et taimne melatoniin on täiesti identne inimese melatoniiniga, sellega ei kaasne harjumist ja see avaldab meie organismile tervendavat mõju.


Fütomelatoniini ekstraheerimise meetodi väljatöötamise eest sai Francesca Ferri Itaalia valitsuselt uurimistoetuse "Roheline apteek". Samuti renditi talle külvikaera, raudrohu, hariliku salvei ja muude vajalike endeemiliste alpitaimede kasvatamiseks Alpi aasad.

Hetkel, mil laboratooriumi EFFEGILAB juhataja, peamine innustaja ja arendaja doktor Francesca Ferri mõtles välja, kuidas seda unikaalset ainet alpitaimedest kätte saada ja kosmeetikas kasutada, sündis sensatsioon – uue põlvkonna kosmetseutika FITOMELATONINA

Kosmetseutika Fitomelatonina – "arukas" kosmeetika!


• Dermatoloogilised või esteetilised nahaprobleemid annavad märku sisemise tasakaalu häirumisest, düsharmooniast ja haigestumisest. Füsioloogiliste probleemide all kannatava naha serotoniini tootmine on peaaegu olematul tasemel. See aga häirib nahas melatoniini biosünteesi protsessi.


• Fitomelatonina kosmetseutika näol on tegemist toodetega, mis hoolitsevad naha tervise eest ja taastavad selle struktuuri. Toodetes on kasutatud uudseid kooslusi, mida iseloomustavad vaid maksimaalselt lubatud kogustes aktiivsete komponentide kasutamine ilma lisanditeta, täpselt mõõdetud annused, loogiliselt põhjendatud koostised ja toodete nahale kandmisel teatud järjestusest kinnipidamise vajadus.


• Fitomelatonina õli saab pidada naha nooruse "pusleks" selle iga rakukihi jaoks alates sarvkihist. Õli on äärmiselt oluline naha kõikide struktuursete komponentide sünteesi protsesside ning samuti rakkude õige töötamise ja küpsemise jaoks.

• Fütomelatoniiniga kaetud nahk taastab oma kaitsefunktsiooni väga kiiresti ja allpool olevad elusate rakkude kihid saavad võimaluse toetada hingamisprotsesse, töötada edukalt vahetusprotsesside taastamise kallal ja mitte kulutada aega võitlusele välise stressiga.


• Kõik Fitomelatonina kosmetseutika taimsed õlid ja ekstraktid on valitud sünergia ja multifunktsionaalsuse põhimõtete alusel, mis aitavad kompleksina kõrvaldada probleemide sümptomite asemel hoopis nende algpõhjuseid.


Fütomelatoniin on täiuslik abivahend koorimis- ja traumajärgses hoolduses, tagades naha kaitsebarjääri taastumise ja stimuleerides naha immuunsust.

Nahk on suurima pinnaga elund, mille melatoniini suhtes tundlike retseptorite kogust saab võrrelda skaneerimisel kiirgavate röntgenkiirte hulgaga. Raviva mõju tõttu organismile tervikuna loetakse Fitomelatonina tooteid stressivastasteks, mis võimaldab ühendada kosmeetilised programmid tervist parandavate programmidega. Kosmetseutilistesse toodetesse on koondunud ainete sünergia unikaalne kooslus, kus kõik ained tugevdavad üksteist.


Uurimuste kohaselt takistab taimne melatoniin erüteemi kui liigse päikesekiirguse tagajärje tekkimist. Märkimisväärseid tulemusi on andnud melatoniini kasutamine psoriaasi ja nahaekseemi raviks. Samuti on melatoniini baasil loodud preparaate juuste kasvu ravimiseks ja stimuleerimiseks. Kosmetoloogias peetakse eriti oluliseks fütomelatoniini kaitsefunktsiooni, mis seisneb naha vananemise ja närbumise peamisteks põhjusteks olevate oksüdeerumisprotsesside hävitavate tagajärgede neutraliseerimises.

Fütomelatoniini puhul on märgatud väga head sobivust inimese nahaga, mis võimaldab tagada igasuguste ärrituste või muude nahareaktsioonide puudumise. Teaduslikult on tõestatud, et nende unikaalsete loodustoodete ekstraktide baasil loodud kosmeetika kuulub õigusega uude PSÜHHOKOSMETSEUTIKA valdkonda ja annab sellesse programmeeritud stressitaluvuse kasutajatele edasi samal ajal nende meeleolu ja elujõudu mõjutades.


Effegilabi fütomelatoniin on ainus toode maailmas, mis avaldab tervendavat toimet organismile tervikuna. Tegemist on stressivastase tootega, mis võimaldab ühendada kosmeetilised programmid ja tervisehäirete mõjutamise.


Melatoniin on noorenemise ja pikaealisuse kõige olulisem komponent.

Loomuliku melatoniini tase veres sõltub vanusest, soost (naistel on see kõrgem kui meestel) ja unest! Vastsündinutel kasvab melatoniini kontsentratsioon veres järk-järgult kuni esimese eluaastani ja püsib suhteliselt kõrgel tasemel suguküpsuse perioodi alguseni. Inimese vananedes hakkab melatoniini tase veres alanema ja saavutab minimaalse koguse. Melatoniini vaegusega on kaudselt või otseselt seotud sellised ealised muutused nagu une pikkuse ja kvaliteedi häirumine, luude hapruse suurenemine, arteriaalse rõhu kasv, mälu halvenemine, immuunsüsteemi düsfunktsioon.



Ülaltoodu tõttu pakutakse juba praegu melatoniini asendusravi enneaegse vananemise ja mitmete n-ö vanusest tingitud haiguste ravimiseks ja profülaktikaks. Melatoniini on võimalik määrata nii vereplasmast kui ka uriinist ja süljest, mis muudab selle kasutamise võimalikuks ja põhjendatuks.


Püsige noored ja terved koos Fitomelatoninaga!

5 views0 comments

Comments


bottom of page