top of page

Miks on vaagnapõhjalihased nii olulised ja kuidas neid tervist kahjustamata tugevdada?


Veidrad "helid" trenni ja seksi ajal, naermisel või aevastamisel pesule tekkivad uriiniplekid ja väljavõlvuv rasedakõht, kuigi liigset rasva ei ole – need on vaid mõned märgid sellest, et vaagnapõhjalihased on oma toonuse kaotanud. Meie vanaemade aegu peeti eelmainitut normaalseks, vanusega kaasnevaks kõikidele omaseks nähtuseks, millega ei saagi midagi teha. See pole aga tõsi, kuna vaagnapõhjalihaseid on sarnaselt biitsepsile, triitsepsile ja kõhulihastele võimalik treenida. Küsimus seisneb vaid selles, kuidas seda efektiivselt ja tervist kahjustamata teha.


 

Vaagnapõhjalihased – mis need on?


Kui te ei käi Pilatese või vumbildingu treeningul, ei ole te tõenäoliselt kunagi mõelnud sellele, mis on vaagnapõhjalihased ja kus need asuvad. Küsimusi tekitab kindlasti ka see, milleks need lihased üldse vajalikud on.


Seda on tegelikult väga lihtne selgitada tavalise kahe sangaga kilekoti näitel, kus sangad on sidekirmed ja sidemed, mille abil kinnituvad vaagnaluude külge sellised siseelundid nagu kusepõis ja soolestik ning naistel veel lisaks emakas ja tupp, ning kott ise on vaagnapõhjalihased, mis toetavad neid elundeid kõhukoopas.


Vaagnapõhjalihased on põimunud pärasoole, kusepõie, meestel eesnäärme ja naistel tupe sulgurlihastesse, mistõttu kaasnevad toonuse langusega ka nende elundite funktsioonide häired.


 

Miks vaagnapõhjalihaste toonus langeb?

Vaagnapõhjalihased peavad elu jooksul taluma erinevatel põhjustel teatud koormust. Esiteks avaldavad nendele survet elundid, mida lihased toetavad, ning raseduse ajal see surve arusaadavatel põhjustel ka suureneb. Teiseks, rõhk kõhuõõnes suureneb diafragma mõjul iga kord, kui õhku sisse hingame, köhime või naerame. Kolmandaks, vaagnapõhjalihased ja -sidemed venivad enne sünnitust (isegi, kui tehakse keiser) ning saavad sünnituse ajal vigastada – loomuliku sünnituse korral venivad need umbes 2 korda.


Lisaks eelmainitutele avaldab lihastele survet Maa külgetõmbejõud ning sidemed venivad kollageeni taseme languse tõttu – kollageeni kogus organismis väheneb pärast 25. eluaastat.


 

Mis kaasneb vaagnapõhjalihaste toonuse langusega?

Statistika kohaselt kannatab ligi 40% naistest (meeste seas on see number kaks korda väiksem) uriinipidamatuse all. Kõige levinum on stressist tingitud pidamatus, mille puhul erituvad mõned tilgad uriini aevastamise, köhimise, naermise, füüsilise koormuse või orgasmi ajal. Tegemist on otsese, kuid kaugeltki mitte ainsa vaagnapõhjalihaste toonuse languse tagajärjega. Sellest annavad märku ka:

  1. Seks: N-ö tunnete teravuse langus seksuaalvahekorra ajal.

  2. Tunguriinipidamatus: Selle tunneb ära tugeva ja äkilise soovi järgi tualetti külastada. Kusjuures urineerimise käigus tühjeneb kusepõis samuti järsult ja täielikult. Kui arsti poole õigeaegselt mitte pöörduda, muutub kusepõie tühjendamise ärahoidmine ehk kannatamine keerulisemaks.

  3. Suguelundite allavaje ehk prolaps: Esimese staadiumi tunneb ära n-ö lirtsuvate helide järgi seksi ja spordiga tegelemise ajal. Teine avaldub väikeste häbememokkade väljaulatumisena ja seda on võimalik märgata, kui kanda liibukaid või trikood. 3. ja 4. staadiumi prolaps põhjustab tupe ja emaka allavajumise ning seejärel lausa väljavajumise.

  4. Ebamugavustunne vaagna piirkonnas seksuaalvahekorra ajal ja sagedane kõhukinnisus.



Kas olukorda on võimalik parandada?


Probleemi on võimalik nii lahendada kui ka ennetada, kui oma tervise eest varem hoolt kandma hakata. Kui prolapsi ehk allavaje 3. ja 4. staadiumit saab ravida ainult kirurgiliselt, siis muudel juhtudel on abi ka mitteinvasiivsetest meetoditest.

  • Kegeli harjutused

Kegeli harjutused on kõige kuulsamaks ja levinumaks meetodiks, mille efektiivsus on tõestatud. Harjutused on lisatud paljudesse riiklikesse uriinipidamatuse ravimise ja siseelundite allavaje profülaktika juhenditesse. Põhimõte seisneb lihaste kokkusurumise ja lõdvestamise vaheldumises. Siinkohal on üks või õigemini isegi kaks "aga": harjutusi tuleb teha õigesti, kuna vastasel korral pole nendest parimal juhul mingit kasu ja halvimal juhul tekivad väikevaagna elundite patoloogiad. Samuti peab Kegeli harjutusi tegema regulaarselt: iga päev umbes 15 minutit. Harva saab keegi uhkustada sellise kindlameelsuse ja sihikindlusega.


  • Bioloogilise tagasiside põhimõttel töötavad treeninguseadmed

Tegemist on spetsiaalse seadmega, mis koosneb andurist ja elastsest pirnist. Pirn tuleb sisestada tuppe, pingutada vaagnapõhjalihaseid ja vaadata andurist kokkutõmbe tugevust. Nagu ka Kegeli harjutuste puhul tuleb siingi harjutusi iga päev teha. See pole aga alati mugav, eriti komandeeringus või reisil olles.


  • Magnetstimuleerimine

Tegemist on tänase seisuga kõige eesrindlikuma meetodiga, mis aitab tugevdada vaagnapõhjalihaseid nii naistel kui meestel. Seade loob elektromagnetvälja, mis põhjustab spontaanseid lihaste kokkutõmbeid (seega on midagi valesti teha puhttehniliselt juba võimatu) ja taastab närvides juhitavuse, mis on tunguriinipidamatuse korral eriti oluline. Meie kliinikus kasutame magnetstimulatsiooni seadet, mis on loodud Briti ettevõtte BTL Industries poolt ja mille nimeks on EMSELLA. Saladuskatte all võime öelda, et Eestis on ainult üks selline seade.

 

Miks just EMSELLA?


EMSELLA puhul on tegemist kontaktivaba seadmega (näeb välja nagu tavaline tool), mille impulss on fokusseeritud ja suunatud konkreetselt mõjutuspiirkonda – vaagnapõhjalihastele. Teistes sarnastes seadmetes kasutatakse aga hajutatud impulssi, mis levib ka muudesse kehaosadesse, näiteks selga, ja see ei ole väga hea. Seade võimaldab nii pingutada lihaseid kui ka lõdvestada, mis on väga oluline hüpertoonuse korral (jah, ka seda juhtub ning see põhjustab kurbi tagajärgi). Enne protseduuri ei te pea riidest lahti võtma, piisab sellest, kui tulete vabaajarõivastes või panete kliinikus hommikumantli selga. Riided ei tohi takistada teid istumast tooli nii, et mõjutuspiirkond jääks täpselt jalge vahele. Arst selgitab teile täpsemalt, mis asend oleks parim just teie jaoks. Protseduuri käigus võite ise korrigeerida nii oma asendit kui ka impulsside intensiivsust. Protseduur ise kestab 28 minutit, mille jooksul jõuavad lihased kokku tõmbuda 11 tuhat korda. Seejuures lülituvad töösse isegi need lihased, mida pole võimalik teadlikult pingutada – tegemist on siledate lihastega, mis katavad tupe, kusepõie, eesnäärme ja väikevaagna sooni. Seda efekti ei ole võimalik harjutuste või treeninguseadmetega saavutada. Seadme mõtles välja Briti ettevõte BTL Aesthetics – üks suurimaid meditsiiniseadmete tootjaid, mis spetsialiseerub füsioterapeutilisel ja taastaval meditsiinil ning samuti kardioloogiliste seadmete tootmisel.



Mida ma protseduuri ajal tunnen?


Magnetimpulsi mõju on tajutav, kuid ei tekita eriti ebamugavustunnet. Te tunnete pigem nõrku tõukeid või kokkutõmbeid. Mis protseduuriga kindlasti ei kaasne on valu, ebameeldivad tunded või kudede soojenemine. Kui aga protseduuri ajal tekib väike ebamugavustunne, võib selle kõrvaldada alati pelgalt mõjutamise võimsust alandades.

 

Kuidas aru saada, kas EMSELLA sobib mulle?


Enne protseduuri peate tulema nõustamisele. Vastunäidustusi pole eriti palju ja need kõik on üpris standardsed, välja arvatud võõrkehade olemasolu kehas: metallist implantaat, insuliinipump ja südamestimulaator. Kuna EMSELLA seadme mõju on elektromagnetiline, võivad eelmainitud rikki minna. Vastunäidustuste täieliku nimekirjaga võib tutvuda arsti konsultatsioonil. Veendudes selles, et näidustused protseduuriks on olemas ja vastunäidustused puuduvad, määrab arst teile protseduurid EMSELLA toolis. Need tuleb teha kuuridena üks kord poole aasta jooksul: 6-10 protseduuri üks kord iga kahe päeva tagant.


 

Me leiame, et kõik inimesed, kelle jaoks on oluline olla uute ravimeetoditega kursis ja kes on valmis esimeste seas kõrgtehnoloogilise abi saamiseks meie poole pöörduma, peavad maksma vähem. Just seetõttu kehtib meie Ilu- ja Tervisekeskuses Re-Vita soodustus 50% esimesele protseduurile seadmel EMSELLA. 6 protseduurist koosnev kuur maksab aga 600 € (900 € asemel)!


Registreeruda nõustamisele ja protseduurile saab meie kodulehel või helistades telefonidel + (372) 5525896 / + (372) 58805208 meie administraatorile.

117 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page